Va ataca Rusia din Belarus Ucraina?

Voi încerca o mică analiză a situației din zonă.

Este foarte clar că, în acest moment, ofensiva rusă de iarnă este într-un foarte mare impas. Armata Federației Ruse se vede blocată în sud estul Ucrainei, pe poziții statice ba chiar în defensivă. Strategia militară spune că, în general, cănd te afli în impas pe un front, încerci să deschizi altul, pentru a schimba dinamica forțelor desfășurate și pentru a distrage cumva atenția inamicului.

Însă, unde și cum ar putea face rușii acest lucru?

Singurul loc pe unde ar putea declanșa o nouă ofensivă, ar fi din Belarus. Dar, este posibil acest lucru?

Haideți să analizăm situația de ansamblu. Ce ar dori Putin din acest aspect? Există mai multe lucruri care trebuie clarificate:

a. Care ar fi scopul acestei ofensive din punct de vedere tactic, adică ce ar putea ataca;

b. Teatrul de operațiuni;

c. Forțele implicate ;

d. Răspunsul ucrainenilor;

 e. Factorii politici care ar putea apărea plus reacțiile externe.

Acestea sunt pure speculații bazate pe reacțiile cât de cât reale ale unei armate dar, după cum am văzut, avem de a face cu o armată și cu un Putin imprevizibil, motiv pentru care trebuie să fim rezervați în a da ca exactă un acest gen de analiză.

a. Deci, ce obiective tactice poate urmări o astfel de ofensivă? Este exclusă  capturarea (sau încercuirea) Kievului și o ofensivă spre regiunea Cernigov. Evident, rușii nu au  suficiente forțe pentru primul obiectiv, iar pentru  al doilea nu înseamnă nimic în economia războiului  în afară de ocuparea provizorie a acelui teritoriu

Singura logică ar fi blocarea aprovizionării Ucrainei cu echipamente, muniții, lucruri trebuincioase frontului, chiar hrană sau generatoare de curent, prin ocuparea Vestului Ucrainei. După cum știm, aprovizionarea se face preponderant prin Polonia.

Însă, repet, ocuparea Vestului Ucrainei este practic imposibilă, singura problemă ar fi dacă rușii ar avansa și ar ataca autostrăzile și căile ferate cu MRLS sau cu S300 setate ca atac terestru. Ar fi probleme cu distrugeri de infrastructură și întârzieri în aprovizionare.

Dar, pentru a reuși acest lucru, rușii trebuie să aibă un sprijin semnificativ pentru a avansa și a-și menține pozițiile.

S-ar putea folosi de posibilitatea de a captura Lutsk, unde pot lua aerodromul, iar în zona orașului Varash – centrala nucleară Rivne. Două autostrăzi spre Kiev pot fi blocate deodată, Lviv și Ternopil vor fi la o distanță de 100-120 de kilometri. Și s-ar opri acolo, o înaintare fiind inutilă pur și simplu.

Un atac pe scară mica nu-i ajută cu nimic pe ruși, ar bloca o singură rută de acces și ar putea fi anihilați imediat.

b. După ce am trecut în revistă posibilitățile de atac ruse acum să trecem la teatrul de operațiuni și ce implică acest lucru. Nu este un secret pentru nimeni că iarna se apropie lucru care înseamnă precipitații. Grele, de ninsoare, zloată, mocirlă. Operațiunea rusă va trebui să se desfășoare pe drumuri de acces iar în zonă sunt puține drumuri, mai exact trei, care vor deveni în curând impracticabile. Toate cele trei drumuri care duc din Belarus în vestul Ucrainei au un lucru în comun – sunt înguste. Calitatea asfaltului nu contează, nu joacă un rol important în ecuație – camioanele vor trece. Dar lățimea contează. Armata rusă a fost deja blocată la începutul războiului pe autostrada îngustă spre Kiev. Și acum se va confrunta cu probleme similare. Iar în jurul drumurilor sunt păduri și mlaștini. Mlaștini care nu îngheață iarna. Adică, în cazul unei ofensive din Belarus, grosul trupelor și întreaga aprovizionare a armatei ruse vor fi congestionate pe trei drumuri înguste sub focul Forțelor Armate ale Ucrainei, care sunt deja pregătite. În același timp, flancurile rușilor vor fi și ele amenințate, sau zona de invazie va trebui extinsă până la granița cu Polonia, dar pot exista unele nuanțe în ceea ce privește reacția NATO în acest caz. În general, aș numi teatrul de operațiuni de la granița dintre Ucraina și Belarus dificil de abordat acum de către armata rusă.

c. Forțele implicate.

O ofensivă poate avea succes chiar și în condiții dificile dacă forța care atacă este net superioară. Istoria ne spune acest lucru și Al Doilea Război este semnificativ, SUA ataca insulele cucerite de japonezi cu un raport foarte mare, peste 4/1, rușii i-au copleșit la Stalingrad la fel pe aliați..etc. Pentru o ofensivă pe trei direcții, armata rusă are nevoie de cel puțin o divizie mobilă blindată (tancuri sau blindate ușoare) și încă o divizie sau două  de infanterie mecanizată care să o urmeze și să o flancheze și să susțină atacul apoi să realizeze o breșă  în front pentru a crea o pătrundere în teritoriu. Total – 2 sau 3 divizii + rezervele. Adică aproximativ 40.000 de oameni. Luând în considerare logistica, artileria suplimentară, trupele forțelor speciale, se poate estima ca gruparea de atac să numere  peste 50.000 de oameni.  Și vorbim doar de forța de atac care va participa la ofensiva propriu-zisă. Teoretic, Putin are 12000-15000 de trupeți care se pregătesc acum în Belarus și alți 150.000 mobilizați. Ori, aceste trupe sunt de slabă calitate, nu pot fi folosiți pentru a crea unități de sine stătătoare ci doar pentru umplutură acolo unde sunt decimate unitățile din linia întâi. Nu mai punem lipsa acută de subofițeri și ofițeri pregătiți. Însă, cea mai gravă problema este lipsa de tehnică, din ultimele rapoarte se pare că rușii au scos la bătaie vechile tancuri T-62 stocul de T-72 fiind epuizat. Chiar dacă se aprovizionează și din Belarus. Dar, rețineți că, atunci când pornești un război , toate echipamentele bune sunt folosite mai întâi. Adică, dacă acum mai există ceva mașini blindate prin stocuri, undeva, atunci sunt literalmente cele mai proaste. Multe ar putea avea nevoie de renovare completă. Aprovizionarea unităților cu tancuri vechi este o idee proastă.

Mulți acordă atenție armatei Belarusului. Poate va deveni coloana vertebrală a ofensivei? De curând, din nou, în Belarus a fost anunțată o verificare a pregătirii pentru luptă, există zvonuri de mobilizare și, în general, se vorbește mult despre posibila folosire a soldaților lui Lukașenko în război.

Dar, armata Belarusului nu este așa de numeroasă  și bine echipată, Lukașenko nu își poate permite să trimită o forță semnificativă în Ucraina lăsându-și spatele descoperit având în vedere că intern stă pe un butoi de pulbere iar Ucraina poate avansa oricând spre Minsk doborând regimul, care și-a  lăsat spatele descoperit în acest fel.

d. Ucraina va trebui să aloce cel puțin 2 brigăzi mecanizate pentru o apărare mobilă adecvată. Dar dacă nu reușesc, se pot concentra pe apărarea statică. Dacă rușii folosesc o formulă de atac gen 3 la 1, Ucraina are nevoie doar de aproximativ 20.000 de oameni pentru apărare, luând în considerare alți factori. Această cifră nu pare nerealistă, cred că este chiar estimarea realistă pe care o are acum Kievul.  Până acum, unitățile ruse au folosit două metode de atac. Prima a fost  să urce în camioane și să conducă înainte până încep să bombardeze ucrainenii. A doua- ”la început tragem mult cu artileria, apoi asaltăm pozițiile inamice, din care a mai rămas puțin”. Asta e tot. Există vreo șansă de a câștiga? Cred că minimă spre zero. Cred că maximum pe care l-ar putea obține ar fi o breșă sau două.

Dar, pe de altă parte, vor fi ucrainenii. Cu experiență, bine înarmați și care știu cum să distrugă ”marea” tehnologie rusă.  Ucrainenii care au HIMARS, M777, Cesar și Javelins. Ucrainenii care nu se tem de inamic. Vor fi liberi să aleagă ce tactici defensive doresc.

Forțele armate ale Ucrainei pot sta grupate la graniță sau se pot retrage în mod flexibil – trebuie doar să evacueze civilii, dar nu sunt prea mulți acolo. Cel mai probabil, ucrainenii vor folosi un hibrid de apărare statică și mobilă, agățându-se de zone cheie de apărare, lucru extrem de epuizant pentru armata lui Putin.

e. Ca și concluzie, nu văd cum ar putea câștiga armata rusă. Dimpotrivă, atacându-I iarăși pe ucraineni din Belarus  nu se va implica decât într-o bătălie care este evident pierdută. Va pierde și mai mulți soldați și echipamente. În plus, va cheltui o grămadă de resurse necesare pe alte fronturi.  Dar, posibil ca Comandamentul General rus să înțeleagă acest lucru, desi încă sunt o grămadă de generali ruși proști acolo, totuși restul s-au adaptat și au devenit ceva mai precauți pentru a deschide un nou front. Mai ales din Belarus care, după cum am spus, se află pe un butoi de pulbere. Deși se repetă des că se mobilizează, Putin știe că oricând pot izbucni revolte grave care să ducă la căderea lui Lukașenko, lucru ce ar duce la pierderea Belarus. Lukașenko are și acum gustul dimineții cănd era cu un picior, pe aeroportul din  Minsk în avionul spre Rostov, ca Ianukovici.

În încheiere, nu are rost să așteptăm ceva nou în acestă zonă despre care vor continua discuțiile, vor apărea știri despre următoarele exerciții ale armatei belaruse și un posibil atac, iar Lukașenka și Putin vor încerca să stârnească toate aceste temeri pentru a destabiliza armata ucraineană și pentru a întreține o stare de incertitudine permanent.

Lasă un comentariu