Războiul din Ucraina a servit la distrugerea mitului potrivit căruia tehnologia militară rusă este oarecum comparabilă cu cea a SUA și a Vestului?

                 Fostul președinte Trump și alții oameni influenți din SUA, inclusiv unii democrați precum și republicani, au criticat sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Ei au cerut ca sprijinul militar și financiar acordat Ucrainei să fie diminuat, chiar să fie încheiat. Ei minimalizează riscul pe care îl reprezintă Rusia și susțin că banii ar trebui cheltuiți acasă.

             Cu toate acestea, din numeroase unghiuri, atunci când este privit dintr-o perspectivă a ”îndiguirii” infuenței din ce în ce mai crescute a Rusiei și Chinei, sprijinul oferit de SUA și Occident pentru Ucraina este o investiție incredibil de rentabilă. Să nu uităm ce costuri materiale și în vieți umane au însemnat pentru SUA oprirea expansionismului comunismului în Asia- Coreea, Vietnam..etc. Bine, putem spune că, considerentul ideologic al comunismului a dispărut. Da, dar puterile care în trecut erau ghidate de imperialismul bolșevic acum sunt ghidate de imperialismul unor lideri rupți de realitate.

               Revenim, administrația Biden a primit aprobarea Congresului pentru un ajutor de 40 de miliarde de dolari, în total,  pentru Ucraina pentru anul 2022 și a cerut încă 37,7 miliarde de dolari tot pentru 2022. Mai mult de jumătate din acest ajutor a fost alocat apărării.

                Ce vreau să spun este că aceste  sume devin nesemnificative atunci când sunt comparate cu bugetul total al apărării al SUA care se ridică la suma de 715 miliarde de dolari pentru 2022. Asistența pentru Ucraina și pentru a opri Rusia din expansionismul său reprezintă 5,6% din cheltuielile totale pentru apărare ale SUA. Dacă ținem cont că  Rusia reprezintă adversarul principal al SUA, alături de China, putem spune că  Administrația americană trebuie să facă față la doi rivali de rang înalt. În termeni reci, geopolitici, acest război oferă SUA o oportunitate extraordinară de a eroda și de a degrada capacitatea de apărare convențională a Rusiei, fără a avea soldați implicați direct în teatre de operațiuni și fără a risca viețile militarilor SUA.

                    Bravele Forțe Armate Ucrainene au ucis sau rănit deja peste 100.000 de soldați ruși- după ultimele rapoarte oficiale ucrainene-, jumătate din forța rusă de luptă inițială – să nu uităm că pe 24 februarie aproape 200.000 de soldați ruși înconjurau Ucraina pregătiți de invazie. Au fost, de asemenea, confirmate aproape 8.000 de vehicule blindate distruse, inclusiv mii de tancuri, mii de APC-uri, piese de artilerie, sute de avioane și zeci de elicoptere precum și numeroase echipamente navale, pierderea elitei navale ruse, Moskva, este emblematică.

                   Cheltuielile SUA, care reprezintă  5,6% din bugetul său de apărare, au dus la  distrugerea aproape a jumătate din capacitatea militară convențională a Rusiei, par, de fapt, o investiție absolut incredibilă. Dacă împărțim bugetul de apărare al SUA în funcție de pericolele cu care se confruntă, pentru a combate Rusia direct ar fi fost alocați, probabil, cam 100-150 de miliarde de dolari. Deci, cheltuind doar 40 de miliarde de dolari pe an, a erodat Rusia  ca amenințare scutind aproape de 100de miliarde de dolari, chestiune foarte rentabilă, gândind din punct de vedere american, adică foarte pragmatic. De fapt, randamentul investiției este posibil să fie mult mai mare, având în vedere că cheltuielile pentru apărare și amenințarea sunt evenimente anuale și sunt recurente.

                  Dar, să nu uităm că și Rusia cheltuiește, între timp, înlocuirea materialelor distruse și menținerea pasului cu noua cursă a înarmărilor pe care a declanșat-o acum cu Occidentul va sfârși cu siguranță prin a falimenta economia Rusiei; mai ales o economie supusă sancţiunilor occidentale agresive. Cum poate Rusia să spera să câștige o cursă a înarmărilor atunci când PIB-ul combinat al Occidentului este de 40 de trilioane de dolari, iar cheltuielile sale de apărare, care se ridică la 2% din PIB, depășesc cu mult 1 trilion de dolari atunci când se ia în considerare contribuția disproporționată a SUA la apărare?

                   PIB-ul total al Rusiei este de doar 1,8 trilioane de dolari. Vladimir Putin va trebui să devieze cheltuielile de la consum către apărare, riscând tulburări sociale și politice pe termen mediu chestiuni care reprezintă un pericol real care va apărea în curând pentru regimul său. Imaginați-vă că și Occidentul își va spori ajutorul militar occidental dacă va aduce în cele din urmă o schimbare pozitivă a regimului în Rusia.

                    În al doilea rând, războiul a servit la distrugerea mitului potrivit căruia tehnologia militară rusă este oarecum comparabilă cu cea a SUA și a Vestului. Amintiți-vă că Ucraina folosește doar tehnologia americană de a doua generație îmbunătățită, dar bate în mod constant orice armata pe care rușii o pot desfășura. Războaiele sunt vitrine pentru producătorii de apărare; orice cumpărător întreg la minte va dori tehnologia realizată de câștigător. Judecata greșită a lui Putin a oferit doar o oportunitate de marketing fantastică pentru concurenții săi occidentali.

Rețineți, de asemenea, că războiul îi împinge și pe partenerii NATO să crească rapid cheltuielile până la 2% din PIB și peste. Având în vedere avantajul tehnologic al SUA în echipamentele de apărare, o parte considerabilă din această cheltuială militară suplimentară va fi direcționată pentru a achiziționa  echipamentele SUA. Deci, încă un avantaj major pentru Administrație.

Lasă un comentariu